maart

Zondag 2 maart 

 

gwB: Vliegenstal – Oude Sluis, 63 km


We starten onze eerste zondagrit van 2025 op onze vertrouwde parking aan de school in de Zandstraat. Via de  Beekstraat en de Shondstraat rijden we naar het Geinsteinde en de Roskamstraat. Aan de Sint-Gillisbaan even  links en rechts langs Poelstraat, Zeveneekhoekstraat en Drielindenstraat. Even verder fietsen we de  Buitenstraat in en dwarsen de baan Vrasene-Nieuwkerken. We volgen dan de Brandstraat en draaien af naar  de Boerenstraat in Beveren. We vervolgen door verkeersarm landbouwgebied om in de buurt van Zillebeek de  baan Vrasene - Beveren te dwarsen en via de Klaasdekkerstraat in VLIEGENSTAL te komen. 

We bollen rechtdoor tot aan de expresweg die we een eindje volgen om dan over de viaduct naar Verrebroek  te rijden. Net voor het binnenrijden van Verrebroek gaan we aan het benzinestation rechtsaf om zo langs  gekende wegjes aan het kapelletje opzij van Kieldrecht te komen ©1. We draaien er rechts voor een vrij  gedeelte tot de weg van Kieldrecht naar Doel. Hier fietsen we links richting Kieldrecht en aan het volgende  kruispunt gaan we de OUDE SLUISSTRAAT in om via de Petrusstraat de Scheldedijk te bereiken. 

Na enkele honderden meters fietsen we terug van de Schelde weg en zoeken de Muggenhoek op om dan langs  Nieuw Arenberg in Kieldrecht te komen. ©2 Richting Verrebroek rijden we de eerste straat voorbij de  Geulkreek in en mijmeren over de vergane kasseiglorie van deze destijds beruchte Lange Nieuwstraat, tijdens  een vrij gedeelte tot helemaal op het einde. Links nu en een eind verder draaien we de dijk op, opzij van de  Geul. Dan naar Het Kalf via de Eeckbergstraat en verder in Kemzeke langs de Twistkapellekes naar Sint-Pauwels  waar we met een werk van barmhartigheid deze clubzondag zegenen. 


gwA: Vliegenstal – Oude Sluis, 72 km


Ommetje:

Aan de Scheldedijk blijven we deze volgen tot de 1estraat voorbij Emmadorp, waar wij links de Koninginneweg  indraaien. Op het eind hiervan 2 x linksaf om op de Parallelweg te komen die we 3 km blijven volgen tot aan  de Vercauterenweg (pas onderweg op bij het kruisen van de weg naar Emmadorp !). Deze volgen we rechts,  over het bergje tussen 2 dijken door en verder de eerste links de Langestraat in, tot we even voor Muggenhoek  terug op het parcours komen van de gwB.


Vrije gedeeltes


  1. Van het kapelletje opzij van Kieldrecht tot de weg van Kieldrecht naar Doel, juist voor Saftingen  (4,6 km).
  2. Enkel gwA: van het begin van de Petrusstraat langs de Scheldedijk tot het einde van de Langestraat.  Het te volgen parcours lees je hierboven in de beschrijving van het ommetje (14,9 km).
  3. De Lange Nieuwstraat tot het einde opzij van De Klinge (oppassen voor de oversteek in Meerdonk) (6,6  km).


gwC: Vliegenstal – Kieldrecht, 48 km


We volgen hetzelfde parcours van de gwB tot ©1 aan het kapelletje opzij van Kieldrecht waar we links Oud  Arenberg opdraaien tot in het centrum van Kieldrecht. Hier opnieuw linksaf richting Verrebroek ©2 en we zitten  terug op het parcours van de andere ritten.

 

zaterdag 8 maart


gwB: Paal – Prosperpolder, 70 km


Vanaf de parking rijden we naar de Beekstraat en verder via de Grouwesteen en de Heerbaan naar Kemzeke.  Achter de kerk naar ‘Rustwat’ en de Reepstraat om dan onder de E34 door te rijden naar Het Kalf en even  verder de Geul te bereiken. Via slechts enkele meters kasseien komen we in de Kijkverdrietstraat en aan de  Lange Nieuwstraat slaan we rechtsaf om aan het 1ekruispunt terug af te slaan, steeds rechtdoor te volgen en  langs de Statenboomweg aan de Hoogeweg te komen.

Via de mooie, met bomen omzoomde Beerweg en enig draaien en keren komen we tot vóór Graauw, waar we  de Willem Hendrikstraat en Paalseweg volgen tot aan de Scheldedijk in PAAL. Meteen starten wij een ‘vrije  vlucht’ die doorloopt over westelijke dijk van het Hedwige-Prosper overstromingsgebied die eind 2022 werd  voltooid.

We draaien 180° terug, brengen een bezoekje aan PROSPERPOLDER en zoeken de Muggenhoek op voor de  start van een tweede vrij gedeelte langsheen de Waaslandhaven tot het kapelletje in de Oud Arenbergstraat.  We draaien daar in en rijden achter Verrebroek door, tot we op de grote baan naar Vrasene komen. Juist vóór  de E34 draaien we rechtsaf tot aan de Zalegemdijk waar we linksaf volgen en langs de Zijpstraat tot (Groot) Laar rijden. Nu gaat het steeds ‘rechtuit’ langs Laarstraat, Baarstraat, ‘s Hondstraat en Beekstraat tot aan ’t  lokaal. 


gwA: Paal – Prosperpolder, 78 km


Ommetje: Ons ommetje situeert zich even voor de Graauwse Kreek. Waar de gwB rechts langs de kreek fietst,  nemen wij nog even rechtdoor naar Graauw. We dwarsen de grote weg en komen een eind verder via de Oude  Graauwse-, Schenkel- en Vitshoekdijk in de Roverbergsestraat.

Steeds rechtdoor en verder links en rechts tot aan de Lange Nieuwstraat waar wij rechts fietsen naar  Kruispolderhaven. Hier gaat het links naar den dijk en verder naar Paal.


Vrije gedeeltes


  1. Vanaf Kruispolderhaven (gwA, 11,4 km) of Paal (gwB, 10,2 km) steeds de Scheldedijk volgen en verder  rechtdoor op de nieuwe dijk rondom het overstromingsgebied tot de 1e afrit aan de infokeet.
  2. Aan de Muggenhoek naar de Nieuw Arenbergstraat toe, die wij links inslaan richting Doel. Wij rijden  beneden, langs het deels gedempte Doeldok naar de Middenstraat en verder rechtsweg in de Oud  Arenbergstraat, waar het vrij gedeelte eindigt aan het gekende kapelletje (3,9 km).


gwC: Naar Prosperpolder, 46 km


Wij rijden langs de Beekstraat tot aan de Bunderstraat en fietsen van daaruit naar Het Kalf. Eens Meerdonk  voorbij, gaat het via de Molenhoekstraat rechtstreeks naar Kieldrecht, waar we de Nieuw Arenbergstraat  nemen tot Muggenhoek. Hier zoeken we de Langestraat op en dan vereren we het vlakbij gelegen  PROSPERPOLDER met ons bezoek. Via de kortste weg nu naar Pillendijk om dan aan het kapelletje van Oud  Arenberg even aan te sluiten op het parcours van gwB en achter Verrebroek door naar de grote baan naar  Vrasene te rijden. Hier fietsen we echter rechtdoor langs de Binnendijk en de Ruiterstraat naar Zalegemdijk.  Na de Zijpstraat volgen we de Samelstraat naar Sint-Gillis waar we de Bosstraat nemen om uiteindelijk onze  eindbestemming Sint-Pauwels te bereiken.

zondag 9 maart


gwB: Zegeningen en verkortingen, 64 km


Onze club krijgt in Klein-Sinaai opnieuw een eigen fietsenzegening en we proberen ervoor te zorgen dat de 3  groepen gescheiden aankomen aan de grot van de fietsers, zodat niemand daar te lang moet wachten.  Wij vertrekken langs de Provinciale Baan naar Kemzeke, waar we links afslaan om via de Nieuwstraat en de  Gelaagputten in Stekene aan te belanden ©1. Even R-L naar de Potaarde en de Heistraat en dan links de kronkelende  Prinsenstraat in waar de leden achteraan in de groep hun conditie wat kunnen opvijzelen. De Bergstraat ten einde  en we rijden zuidwaarts om via de Pannenhuisstraat de O.L.V-kerk van Klein-Sinaai te bereiken voor de  FIETSENZEGENING.

Na de zegening fietsen we langs de Pereboomsteenweg naar de E34 die we volgen tot aan het verkeerscomplex in  Moerbeke. Wij fietsen hier over de viaduct en daar begint een vrij gedeelte waarbij we eerst lange tijd de autostrade  langsrijden en aan de Langeledebrug rechts afslaan. Op het eind zoeken we de Oudenburgse Sluis op en komen op  de Molenstraat terecht waar een vrij gedeelte wacht dat ons via de Middenweg op ‘De Ratte’ brengt. Natuurlijk  willen we dan ook ‘De Muis’ niet missen en zo blijven we boven Zuiddorpe om even verder op de weg naar Axel te  komen. Wij nemen de parallelweg en verder rechts de EERSTE VERKORTING, een mooie weg waar je in een S-bocht  aan de Fortdijk van de vroegere Spaanse verdedigingsgordel komt en waar ook een zeer mooie kreek ligt. In Nieuwe  Molen fietsen we linksaf en ©2 aan de kreek ‘het Groote Gat’ nemen we de TWEEDE VERKORTING, die ons terug  aan de weg van Hulst naar Axel brengt. Even vóór Absdale leiden de Plaatstraat en de Heidestraat ons naar de Drie  Hoefijzers. We slaan daar de Lekestraat in en volgen wegen door de bossen naar de viaduct over de E34. Via de  Kiekenhaag fietsen we naar het industriepark en we beëindigen onze rit via de Kwakkel en Klapdorp, terug naar ons  lokaal, voor de afsluitende ‘zegening’.


gwA: Zegeningen en verkortingen, 74 km


Ommetjes

  1. Via de Gentstraat rijden we naar Puivelde langs de Eikenlaan en de Bosstraat, om van daaruit via de Kemzekestraat de Kwakkel te bereiken. Daarna komen we via de Meersen en de Bormtestraat in Stekene. 2. Voorbij de Oudenburgse Sluis een kort ommetje linksaf naar de Stekkerweg waarna we op de Spuitvakweg vrij zijn en aan de Middenweg terug op de route van de gwB komen.


Vrije gedeeltes


  1. Voorbij het viaduct over en langs de E34 tot de Langeledebrug. Hier rechts tot einde van de Langelede (8,5 km).
  2. De gwA (4,9 km) volgt de Stekkerweg en de gwB (4 km) volgt de Molenstraat. Beide wegen komen samen bij het 1e kruispunt aan de Middenweg; gwA fietst er rechtdoor en gwB slaat er rechtsaf. Op het einde komen we aan de Eversdam die we rechts volgen en het einde is aan het kruispunt met de Canisvlietweg.


gwC: Zegening en verkorting, 46 km


We volgen de gwB-route tot voorbij de gelaagputten in Stekene ©1, waar we de Blauwe wegel nemen en deze oude  spoorwegwegel blijven volgen tot in Klein-Sinaai. 

Na de fietsenzegening volgen we de Spelonckvaart naar Moerbeke en nemen daar de Drongendreef om de  Kruisstraat over de E34 op te zoeken. Even voor de Rode Sluis nemen we binnenwegjes naar Nieuwe Molen en  sluiten – zònder de Eerste Verkorting – terug aan op het parcours ©2.

zondag 16 maart


gwB: Sint-Jansteen – ’t Veer, 68 km


Deze rit leidt ons soms langs wegjes die we minder vaak nemen. We vertrekken langs de provinciale baan tot juist  in de bebouwde kom van Kemzeke waar we rechts afslaan, achter de kerk van Kemzeke rijden en op het einde van  de Holstraat naar rechts gaan. Even later rijden we onder de E34 door, voorbij het Kalf ©1, aar De Klinge en fietsen dan naar het aansluitende (Nederlandse) Clinge om zo langs het noorden van de Clingse Bossen naar SINT-JANSTEEN  te rijden. In het centrum van Sint-Jansteen rijden we via Oude Drydijck en Polderstraat naar de Tolweg. Even verder  over enkele waar we zelden komen: de Plattendijk en ©2 rechts op de Hogeweg die ons op de parallelbaan tegen de  grote weg van Hulst naar Kruiningen brengt. Niet voor té lang, want even verderop buigen we af en kruisen de weg  van Ter Hole naar Zaamslag. We fietsen via alweer minder bekende wegjes via Margaretsedijk en Grafelijkheid tot  in het centrum van Vogelwaarde en via het Ruischendegat binnenin naar ’t VEER toe.

We kruisen opnieuw de weg naar Zaamslag en er dient zich een vrij gedeelte aan waarbij je de beschrijving onderaan  goed moet lezen. Opletten ook, want het is hier niet zo verkeersvrij als aan de dijk. Onder Steenovens door naar de  Bosdreef tot juist voor Axel waar het vrij gedeelte eindigt.

We vervolgen onze weg langs de Eerste Verkorting naar het rondpunt onder Axel waar een tweede vrij gedeelte  begint langs de N258 tot aan het rondpunt van de Kijkuit ©3. Via de Axelsestraat en de Fortdijk komen wij opzij van  Koewacht uit en aan de landsgrens, waar wij even richting Stekene nemen en daarna naar de expresweg fietsen.  Over de gekende brug en langs de Verkenstraat komen we aan den Heikant en langs de Potaarde en de Kwakkel  komen we terug in Sint-Pauwels.


gwA: Sint-Jansteen – ’t Veer, 78 km


Ommetje: Aan Margaretsedijk rijden we rechtdoor onder Pauluspolder door tot aan de rand van Vogelwaarde waar  het rechts gaat naar het Vogelfort en rechts van Kamperhoek naar Kampen om aan het Hellegat bij de Scheldedijk  uit te komen. We volgen deze even tot aan en via Kampersedijk komen we in Poonhaven. We vervolgen onze weg  richting de Zaamslagsedijk en via Aandijkseweg die ons tot aan het Veer brengt, waar we terug inpikken op het  parcours van de gwB.


Vrije gedeeltes


  1. Aan ’t Veer rechtdoor. Bij het 1e kruispunt rechts, aan een T links en even verder terug links in de Bosdreef. Bij een kruispunt rechtdoor (uitkijken) en de bocht van 90° naar rechts tot juist voor Axel (7,7 km). 2. Van het rondpunt van Axel tot aan het rondpunt van de Kijkuit (5 km).


gwC: Sint-Jansteen – Kijkuit, 53 km


We volgen de provinciale baan tot Kemzeke waar we onze gebruikelijke weg naar Het Kalf volgen maar via de Rode  Moerstraat een ommetje maken naar De Klinge. Even verder via het rond punt op de grens in Kapellebrug en dan  ons klassiek binnenbaantje tot we SINT-JANSTEEN bereiken. Wij maken er een ommetje met wat gedraai en gekeer  en kruisen de weg van Hulst naar Koewacht om voorbij een mooi kreekje en de typisch Hollandse volkstuintjes ©1  op het A- en B-parcours aan te sluiten.

©2 Aan de Hogeweg fietsen we linksaf en onder het Groot Eiland door naar de KIJKUIT, waar we naar de Tweede  Verkorting fietsen. We blijven parallel met de N258 tot aan het rondput van de Kijkuit ©3 en komen daar terug op  het parcours van de gwA en gwB.

Zaterdag 22 maart 

Voorstel van Bart Blomme


Op bezoek bij ijzeren Briek


grA: 146 km Doornzele 09:00
grB: 126 km Doornzele 09:00
grC:   91 km Doornzele 09:00


We beginnen onze eerste grote rit van 2025 aan de kerk van Doornzele, een deelgemeente van Evergem. Doornzele ligt op ongeveer 28 fietskilometers van Sint-Pauwels, wat het een ideale bestemming maakt voor wie wat extra kilometers wil afleggen. Houd er wel rekening mee dat je extra tijd moet inplannen voor de veerboot Terdonk – Doornzele. Met de auto is het 35 kilometer via de Zelzate-tunnel.

Doornzele is nu een stukje bewoning midden in de Gentse haven. De eerste vermelding van Doornzele dateert van 966. Het huidige dorp ontstond om de Dries en ontwikkelde zich verder toen hier in 1234 een abdij werd gesticht.

Ook vroeger was er al een vaart ten oosten van het dorp, de Sassevaart, waarvan de werken in 1549 zijn beëindigd. De afmetingen van de Sassevaart waren toen 1,60 meter diep en 19 meter breed. Deze Sassevaart kan je ook zien als een tussenstap van het Gentse streven om Gent via het water te verbinden met de zee.


We starten aan de kerk van Doornzele en fietsen langs de ‘Ovaal van Wippelgem’ naar de andere kant van de R4, de ring rond Gent. Daar gaan we door de dorpskern en passeren het kasteel Van Wippelgem, eerste vermelding in 1375 en volledig herbouwd in 1892. Nu is het in bezit van de gemeente Evergem, waardoor het kasteelpark vrij toegankelijk is.

Even verderop steken we in Hulleken, ook een deelgemeente van Evergem, de N456, gewestweg tussen Gent en Watervliet (NL), over en even verder de spoorlijn Gent – Eeklo

Even verder passeren we door de dorpskern van Belzele en langs de  dorpsrand van Lovendegem om dan over het kanaal Gent-Brugge te fietsen.

Meestal langst smallere wegen gaat het naar Nevele, waar we het Schipdonkkanaal oversteken. De grC rijdt van hieruit boven Vinkt naar Kanegem.

Kanegem Is het geboortedorp van onze ijzeren Briek, zijn officiële voornaam is Albéric Schotte, waar aan de kerk een standbeel staat. Briek wordt vaak 'De Flandrien' genoemd. Dit uiteraard omdat Briek Schotte omwille van zijn hoekige en werkende stijl hét type-voorbeeld is van een Flandrien. Briek is geboren op 7 september 1919. Bij zijn eerste deelname aan een wielerwedstrijd ontdekt hij dat je met koersen geld kan verdienen. Dat was voor hem het sein om te stoppen met op de boerederij te werken en geld te verdien met wielrennen. Het werd al snel duidelijk dat Brieks voorliefde voor het wielrennen uitmondde in een glansrijke carrière. Hij nam 20 keer deel aan de Ronde van Vlaanderen en won deze Vlaamse klassieker in 1942 en 1948. Hij werd in 1948 en 1950 wereldkampioen, nam vier keer deel aan de Ronde van Frankrijk waarin hij in 1948 als tweede eindigde. Briek zijn gevleugelde woorden over de koers: “Koersen is simpel. Ge moet zere rien als ge zere moet rien, en als ge nie zere moet rien moej'je nie zere rien”. 

Briek Schotte overleed op 4 april 2004, en dan nog wel heel symbolisch op de dag van de Ronde van Vlaanderen.

Na de middagpauze gaat het verder langs Pouke, waar we even passeren langs het Kasteel van Poeke. De oorspronkelijke burcht is gebouwd in het eerste kwart van de 12de eeuw. Het huidige waterkasteel dateert van 1750 en is gebouwd in neoclassicistische stijl en bevindt zich in een uitgestrekt park met talrijke dreven, die publiek toegankelijk zijn. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat-19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.

In Bellem gaan we terug over het kanaal Gent-Brugge, om verder via smallere binnenbaantjes naar Zomergem, waar we terug het Schipdobkkanaal oversteken. Dan fietsen we tussendoor naar Beke om van daar de Lieve te volgen. De Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, loopt van Gent naar Damme, waar het met een zeesluis, de Gentse Speye, aansloot op het Zwin, wat toen nog een bevaarbare rivier was. De Lieve is ontstaan uit noodzaak, voor 1251 hadden de Gentse schippers het moeilijk; ze konden alleen via de Schelde naar de zee. De economische bloei van die tijd vroeg om betere verbindingen. Het is dus ook een streven van Gent om een rechtsreeksere verbinding met de zee te hebben. De Lieve is ongeveer 6 meter breed en amper een meter diep en was geschikt voor boten tot 5, 6 meter lang, die tot 5 ton goederen konden vervoeren.

Dan gaat rijden we door Sleidinge, het geboortedrop van wijlen Wilfried Martens die bijna de volledige periode van 1979 tot 1992 premier van België was. Verder langs het Waterspaarbekken, waarvan we enkel de hoge dijken zullen zien, en Kluizen terug over de R4 via het ‘Ovaal van Wippelgem’. Dan langst de havenweg terug naar Doornzele. Juist voor we Doornzele binnenrijden passeren we nog een aantal containers, die het kunstwerk 'Speybank' vormen. Ze zijn daar zeer zorgvuldig op elkaar gelast, het zou zowaar door het kraanwerk van onzen Sven kunnen geweest zijn.

Zo komen terug aan de kerk van Doornzele.


grA en grB


De grA en gr B maken na Nevele een ommetje: ze rijden via Schave naar de Leie en volgen de Leie tot aan Sint- Eloois-Vijve, om daar de Leie over te steken. Vandaar naar  Desselgem, deelgemeente van Waregem. Hier woonde jarenlang Briek Schotte. We passeren er een stalen kunstwerk met onder meer profielen van Briek Schotte en opschrift ‘BRIEK/ SCHOTTE/ 1919 2004/ VALKENBURG/ MOORSLEDE’, verwijzend naar de wereldtitels die Schotte in Valkenburg (1948) en Moorslede (1950) behaalde. Daarboven hangt aan een gevel het portret van Briek, een kunstwerk op groot zeildoek van vier op zes meter met een zwartwitfoto van de hand van fotograaf Stephan Vanfleteren.

De grB rijdt via het kasteel van Wielsbeke naar Kanegem.

De grA maakt nog een grote lus rond Oostrozebeke en dan langs de rand van Tielt naar Kanegem, om daar de weg te vervolgen van de grC.

Zondag 23 maart


gwB: Rond het Groot Eiland, 66 km


Tot Kemzeke volgen we de Zandstraat en slaan aan de lichten af naar Stekene via de Nieuwstraat. Voorbij de  Kiekenhaag beklimmen we de viaduct over de E34 en via de Hellestraat en de Ellestraat komen we op de  ‘Nederlandse Heikant’. We vervolgen tot Absdale, kruisen voorzichtig de baan Hulst-Axel en voorbij de  Fransestraat maken we een grote lus ROND HET GROOT EILAND. Via de Groot Cambrondijk passeren we  daarbij Luntershoek ©1, waar we rechtdoor vervolgen tot onder Zaamslagveer. Daar volgen we een eind de  Oude Zeedijk maar maken via de Pouckedijk een ommetje rond de Boschkreek om terug aan de Oude Zeedijk  en Kijkuit te komen. De Derde Verkorting brengt ons aan 't rondpunt van de baan Axel-Hulst.

We rijden zuidwaarts en volgen de Axelsestraat tot we scherp links afslaan in de Fortdijk ©2; een goeie km  verder rechtsaf in de Sandersstraat tot de hoofdstraat van Koewacht die we recht oversteken. Aan het einde  links-rechts door het kleine ‘Koewachtbos’ en steeds rechtdoor volgen naar de Rode Sluis en langs de Grote  kreek. We zijn dan aan de Papdijk en rijden van daaruit terug over de viaduct van de E34. 

Langsheen deze ‘Expresweg’ rijden we vrij gedeelte tot de Pereboomsteenweg en vervolgen naar Klein Sinaai.  Rechtover de kerk fietsen we richting Polken en maken een ommetje naar den Berg en de Wildernis. In Stekene  ©3volgen we de Bormte en de Kwakkel om van daaruit snel on lokaal, de voetbalkantine van Herleving Sint Pauwels te bereiken.


gwA: Rond het Groot Eiland, 76 km


2 extra lussen:

  1. Over de viaduct van de Hellestraat linksaf: de Heistraat volgen; rechtsaf de Lange Dweerstraat en verder rechtdoor. Via Lekestraat en Magdalenastraat tot de Ellestraat (+ 3,5 km).
  2. Aan het groot eiland fietsen wij rechtdoor op de Sasdijk. Verder op een T rechts en links mee verder op de Sasdijk. Daarna nemen wij de eerste links (Catharinastraat) en daarin de eerste rechts: de Pouckestraat. Dit is een stukje afkorting i.p.v. een lus t.o.v. gwB. We steken de Oude Zeedijk over en aan de Steenovens  gaan we hier rechtdoor tot Magrette, dan verder naar Spui . Daar linksaf en dan langs de Spuikreek tot in  Schapenbout, dan terug links om zo opzij van Axel naar Kijkuit te rijden en terug aan te sluiten op gwB (+  15,7 km).


Vrije gedeeltes:


Bij het terugkomen begint het vrije gedeelte even voorbij het viaduct over de E34. Eerst langs deze expresweg  tot de afslag naar Klein-Sinaai; daar volgen we rechts tot aan het binnenrijden van Klein-Sinaai (5,4 km).


gwC: Rond het Groot Eiland, 45 km


We volgen gedurende lange tijd het parcours tot in Luntershoek ©1, waar we vie de Nieuwe zeedijk  rechtstreeks naar Kijkuit rijden en terug aansluiten op het parcours van gwA en gwB. We volgen even het parcours tot Fortdijk ©2waar we rechtdoor rijden en op de baan richting Heikant slaan  we scherp rechtsaf de Tragel in. Eens Koewacht voorbij nemen we de Vennestraat om daarna de parallelweg  van de E34 te volgen en deze over te klimmen naar de ‘Belgische Heikant’. Op het eind van de  Molenbergstraat sluiten we terug aan bij de gwB ©3.

Zondag 30 maart


gwB: Gaverland – Liefkenshoek, 71 km


Voor deze ‘binnenlandse’ rit rijden we vanaf de parking via de Beekstraat en de Baarstraat naar ’t Hoogeinde. Langs  het rondpunt van de Dagsterre (waar de ondertussen afgebroken feestzaal Moleken en later ‘Art Nouveau’ was),  gaat het richting Nieuwkerken maar we blijven er noordwaarts van, om aan Bautenshoek af te slaan naar Vrasene.  Hier laten we de dorpskern links liggen en komen aan de Mosselbank ©1 waar we de baan naar Beveren dwarsen  en de Vliegenstal bereiken. Rechtsaf de Broekstraat in en steeds rustig rechtdoor volgen langs Muildam en  Singelberg (Kasteelstraat) tot in Melsele. 

Met voor sommigen een nostalgisch gevoel rijden we de kapel van GAVERLAND voorbij en aan de N450 Melsele Kallo draaien we linksaf. Even verder komen we op de Melseledijk die ons over de E34 leidt naar Kallo. We bollen  over de Melkader en aan de Kallosluis zoeken we de vrije sluiskant op om dan ©2 via de Oudedijk rondom de inrit  van de LIEFKENSHOEKtunnel te fietsen. Onderweg passeren we de halte van de fietsbus die havenwerknemers  gratis van de linker- naar de rechter Scheldeoever brengt.

We duiken nu echt de Waaslandhaven in en passeren over de Deurganckdoksluis, de grootste ter wereld. Geen  ongerepte natuur hier, maar deze industriële en vooral logistieke site is toch wel imponerend. Op zondag kan je hier  nog rustig rondkijken, een immens verschil met de drukte op werkdagen.

Op het eind van de Sint-Antoniusweg ©3 volgen we lange tijd rechtdoor de Oostlangeweg tot we in Oude Doel de  nieuwe ‘Belgische’ Scheldedijk oprijden die we aan de infokeet terug verlaten. Twee maal scherp afdraaien en we  komen op de Westlangeweg, waarna we via de Hogendijk (Middenstraat) en Oud Arenberg het centrum van  Kieldrecht bereiken. We draaien er de Molenstraat in en komen in Meerdonk terecht ©4 waar we langs de Dijkstraat  de Geul bereiken en ook ’t Kalf. Verder niet onze klassieke weg want we maken nog een klein ommetje langs de  Aststraat om dan langs de twistkapellekes ons lokaal te bereiken. 


gwA: Gaverland – Liefkenshoek, 81 km


Ommetjes:

  1. In Melsele dwarsen we de N450 en komen via de Bergmolenstraat en de Zaveldam aan de oversteek  van de E34;
  2. We verlaten de Oostlangeweg en rijden Doel binnen om dan langsheen de Scheldeoever Ouden Doel  te bereiken;
  3. Aan het kapelletje in Oud Arenberg slaan we af naar Spaans Fort, dwarsen de Verrebroekstraat en  sluiten via de Moering- en de Bloempotstraat terug aan bij de gwB.


Vrije gedeeltes:  


  1. Voorbij de Deurganckdoksluis volgen we de Sint-Antoniusweg en op het eind aan het rondpunt rechtdoor langs de Oostlangeweg tot de afslag naar Doel (gwA, 3,5 km) of rechtdoor tot Ouden Doel (gwB, 6,6 km).
  2. Beneden de nieuwe Scheldedijk vliegen we de Westlangeweg op, draaien TR en TL tot ‘het kapelletje’ (gwA, 7,8 km) of centrum Kieldrecht (gwB, 9 km).


gwC: Gaverland – Liefkenshoek, 55 km


We volgen de gwB tot de Mosselbank ©1 en sluiten via de Kromstraat in de Broekstraat terug aan. Voorbij de  Kallosluis ©2 blijven we iets verder weg van LIEFKENSHOEK door via het fietspad links naast de Ploegweg eveneens  de Deurganckdoksluis te bereiken. We komen vandaag niet in Doel maar ©3 draaien de Blikken op om zo de  Hogendijk (Middenstraat) te bereiken. In Meerdonk ©4 nemen we de Turfbanken om via de Lange Meersstraat en  de Zalegemdijk over de E34 in de Trieststraat te komen. Deze rustige weg volgen we tot in Sint-Gillis om dan langs  de Houtvoortstraat en de Aststraat terug aan te sluiten.

Privacy beleid

OK